Tropische schoonheden

Opvallend, zomers en echt weer eens iets anders om mee uit te pakken. 

Het verhaal achter de tropische schoonheden

Medinilla is inheems in de berggebieden van de Filippijnen en komt daar voor in meer dan 200 verschillende soorten. De plant wordt in de Filippijnen Kapa-kapa genoemd. Wereldwijd bestaan er zelfs meer dan 400 soorten, vooral in Zuidoost-Azië, rond de Stille Zuidzee en in tropisch Afrika. Medinilla groeit als epifyt in bomen, dat wil zeggen dat de plant geen voedsel aan de gastheer onttrekt. De bekendste onder de woonplanten is Medinilla magnifica. De geslachtsnaam Medinilla is vernoemd naar J. de Medinilla, gouverneur van de Marianen Eilanden in 1820. De soortaanduiding 'magnifica doet al vermoeden dat de plant magnifieke bloemen heeft en dat is niet overdreven. De plant geeft bloemtrossen die tot wel 30cm lang worden.

Anigozanthos groeit in het wild in Zuid-West Australië, in de omgeving van Shark Bay en Mount Baker. In deze ruige, droge omgeving gedijt Kangoeroepoot, zoals de Nederlandse naam luidt, met zijn eigenaardige bloemen die lijken op de pootjes van het gelijknamige dier. De roodgroene variant is het symbool van West-Australië. Anigozanthos is afgeleid van de Griekse woorden Anises = ongelijk en Anthos = bloem. Deze woonplant is een zogenoemde 'lange dag plant'. Dat wil zeggen dat de plant pas laat bloemen laat zien, bij dagen die langer dan 15 uur daglicht bieden.

Gloriosa Is inheems in India en het centraal tot zuidelijk deel van Afrika, waar hij als klimplant groeit. Tegenwoordig komt de plant in de gehele tropengordel voor. Gloriosa is familie van de Liliaceae. De ondergrondse knolvormige wortelstokken zijn langwerpig en dragen ogen waar uitlopers uitgroeien. Gloriosus betekent roemvol en dat straalt deze prachtige opvallende plant aan alle kanten uit. De ranken van Gloriosa kunnen uitgroeien tot flinke lengtes van wel 5 meter, waaraan de karakteristieke bloemen groeien met de teruggebogen bloemblaadjes en de opvallende meeldraden.

Keuze in het tropische schoonheden-assortiment

Het assortiment van deze bijzondere bloeiende planten groeit sterk en steeds meer kleuren en bloemvormen verrijken de markt.

  • Medinilla: door jarenlange veredeling zijn er inmiddels meerdere soorten op de markt. De bekendste is Medinilla magnifica met zijn roze bloemen. Er zijn echter ook nieuwe soorten verkrijgbaar zoals de Medinilla ‘Flamenco’ met een felroze bloem en donker, rond opstaand blad. En Medinilla ‘Dolce Vita’, met extra grote en volle bloemtrossen die langer doorbloeien en die beter houdbaar is, zeker in de wintermaanden.
  • Anigozanthos: de woonplant wordt aangeboden in verschillende potmaten en kleuren: rood, grijs, groen, roze en geel zijn de meest voorkomende, meestal gepresenteerd in gemengde trays. Bush is de bekendste serie en bestaat uit mooie vertakte planten in verschillende cultivars. Als tuinplant komt de serie Garden Jewel veel voor.
  • Gloriosa: op pot komt deze woonplant voor in de traditionele, oorspronkelijke rode kleur met gele bloembladrandjes van G. rothschildiana. De laatste jaren is het assortiment uitgebreid met nieuwe kleuren, bekend van het assortiment snijbloemen, vooral door veredeling in Japan. Deze variëteiten komen steeds vaker ook in pot op de markt, in geel, zalm en oranje, zoals ‘Exotic Orange’ of tweekleurige ‘Twin Colour’.

Verzorgingstips

Medinilla vraagt een lichte standplaats, in de wintermaanden kan de plant zelfs direct zonlicht verdragen. In het voorjaar en de zomer niet in de volle zon, in verband met bladverbranding. Geef de plant matig water, de grond mag tussen gietbeurten door een beetje indrogen: liever iets te droog dan te nat. De woonplant heeft geen voeding nodig en hoeft ook niet gedompeld te worden. De ideale temperatuur voor Medinilla ligt tussen de 17- 25°C. Om de plant opnieuw tot bloei te brengen moeten de uitgebloeide bloemen worden verwijderd en moet de plant 2 tot 3 maanden op een lichte en koelere (16-18°C) plek staan. Zodra de plant nieuwe knoppen laat zien, weer warmer zetten en meer water geven en eens per maand wat voeding geven.

Anigozanthos houdt van een warme, zonnige en niet te natte plaats in de kamer of buiten. Door zijn herkomst met goed doorlatende grond kan de woonplant geen natte kluit hebben. Geef daarom zeer matig water en hou de temperatuur rond de 20°C. Oude takken verwijderen om herbloei te krijgen, maar dat lukt alleen in perioden met lang daglicht. Om de plant te laten overwinteren, is het belangrijk dat de temperatuur boven de 20°C blijft.

Gloriosa kan zowel binnen als buiten worden gehouden. De temperatuur dient dan wel boven de 18°C te zijn. Een beschutte en lichte standplaats is belangrijk. Met regelmatig begieten, een voetbad voorkomen en eens per week voeding geven, zal Gloriosa uitbundig blijven bloeien tot het najaar. Om de plant over te houden, dient na de bloei de kluit iets droger te worden gehouden. De bovengrondse delen van de plant sterven dan af en de knollen kunnen uit de grond worden gehaald en droog bewaard worden. In het voorjaar de knollen ongeveer 3 cm diep in verse grond planten met het groeipuntje naar boven. De grond dan vochtig houden en weer hogere temperaturen geven, zodat zich stengels en bloemknoppen kunnen vormen. 

Reacties (0) Plaats een reactie