Uitbundige Primula

Nog even en dan is het weer zover: de lente! De Primula past prima bij dat blijde vooruitzicht, want deze plant is het voorjaar in een potje, met haar bonte bloemen en stevige blaadjes. De Primula staat symbool voor hoop, groei en voor een nieuw begin. Is februari is ze de woonplant van de maand.

Uithangbord voor de lente

Kijk naar de Primula, officieel Primula Obconica, en voor je het weet zing je spontaan een liedje of fluit je een vrolijk deuntje. De heldergroene, stevige blaadjes en kittige bloemetjes doen dat met je. Deze vaste voorjaarsbloeier bloeit uitbundig in het roze, rood, wit, paars, lila of blauw en is daarmee het uithangbord voor de lente. Wist je dat er naast deze woonplant ook een buitenvariant van de Primula is?

Op grote hoogte

Wilde Primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, waarvan zo’n vijftien soorten in de Europese Alpen. In het laagland zijn Primula’s vaak geel omdat bijen ze bestuiven, terwijl in hooggelegen gebieden juist vlinders de plant bestuiven en daarmee zorgen voor witte, roze, blauwe of violette bloemen. Mooi geregeld van Moeder Natuur.

Verzorgingstips

Zet de Primula in het licht, maar niet in direct zonlicht. De Primula bloeit het beste bij temperaturen van 12 tot 15 °C. De plant houdt van een vochtige grond, maar niet van wateroverlast. In een warme kamer kun je de woonplant op een schaal met vochtig grind zetten, dan blijft haar vochtgehalte op peil. En haal je dode bloemetjes steeds weg dan blijft ze bloeien.

Touch Me

Tip van Mijn Bloemist: de Primula Touch Me. In tegenstelling tot vroeger, bevat het blad van deze soort geen stof die jeuk veroorzaakt. Dus aanraken kan gewoon. Deze plant nodigt dus helemaal uit om er leuke creaties mee te maken! Bekijk de DIY-foto's in de gallery hieronder. 

Reacties (8370)