Potroos

Potrozen kunnen wekenlang doorgroeien, zowel in de huiskamer als op het terras. Extra zomers plezier dus. Daardoor is de populariteit van de potroos de laatste jaren enorm gestegen. Komt nog bij dat de potroos in verschillende kleuren en in verschillende potmaten verkrijgbaar is. Want een rijtje potrozen fleurt het terras behoorlijk op!

Het verhaal achter de potroos

Rosa is een oude Latijnse plantennaam voor roos. Potroos behoort tot deze familie en staat als zodanig voor liefde, passie, eenheid en vriendschap. De eerste associatie met rozen is die van snijbloemen, maar potrozen bieden dezelfde romantische sfeer en emotie. Rozen komen van oorsprong voor op het noordelijk halfrond, met name in China en Europa. De naam roos is afgeleid van het Keltische ‘rhodd’, dat rood betekent. Van oorsprong hebben veel rozen een rode bloemkleur. Kwekers zijn er echter in geslaagd allerlei andere kleuren te creëren. Zo is uiteindelijk ook de potroos – een perfecte miniatuur in de verhoudingen van de grote struik -   ontstaan, met kleuren als roze, oranje, geel en wit. 

Assortiment

Potroos is binnenshuis als woonplant te gebruiken, maar kan in de zomer ook de tuin in, zowel in de volle grond als in potten. Door de grote verscheidenheid aan kleuren en bloemmaten is het een populaire plant bij veel consumenten. De populariteit is ook te danken aan een sterke verbetering van het assortiment en innovaties. Het is een typische inpakken-en-meenemen-plant die het ook goed doet als cadeautje en als bloeiende plant voor speciale dagen.
Het gevarieerde assortiment potrozen wordt op de markt gebracht door 5-6 verschillende potrozenkwekers. Die voeren bijna allemaal hun eigen assortiment met veelal een mix van kleuren: rood, oranje, geel, wit, roze, lila, zalm, tweekleurige en geurende soorten. Potrozen worden vaak op kleur aangeboden met de naam van de serie of lijn waartoe de kleur behoort. Zo kennen veel voorkomende series als Parade, Patiohit, Palace, Kordana en Forever.

Verzorging

  • Potroos kan met de juiste verzorging lang en rijk bloeien. De plant staat zowel binnen als buiten graag licht en kan niet tegen uitdroging: de kluit mag altijd licht vochtig zijn. 
  • Om de bloei lang en rijk te houden is een keer per drie weken planten- of speciale rozenmest aan te raden. 
  • Uitgebloeide bloemetjes voorzichtig verwijderen, oppassen dat daarmee de knoppen niet worden beschadigd. 
  • Als de plant binnen is uitgebloeid, kan Potroos worden teruggesnoeid tot ongeveer vijf centimeter boven de potaarde en buiten in de tuin in de volle grond worden uitgeplant of in een pot op het balkon of terras worden gezet. Na zo’n twee maanden bloeit Potroos dan opnieuw rijkelijk, als tuinroos. 
  • Bij gebruik als tuinplant kan de potroos in februari gesnoeid worden tot 5 cm boven de grond. Vanaf mei tot oktober zal de plant dan buiten bloeien. 
  • Potroos is alleen ter decoratie en niet voor consumptie.

Kijk bij Mijn Bloemist welke kleuren bij jou thuis of op het terras aan de sfeer bijdragen.

Kijk voor meer inspiratie op www.mooiwatplantendoen.nl

Reacties (0) Plaats een reactie