Phalaenopsis, sierlijke orchidee

Phalaenopsis is een sierlijke orchidee die een beetje aan een ballerina doet denken: uit een elegante hoge steel groeit een weelderige bloementak die zwierig naar beneden gaat hangen naarmate er meer bloemen uitkomen. De bloemen kunnen zowel groot als klein zijn en hebben vaak prachtige patronen.

De planten hebben één, twee of meer takken. Sommige orchideeën hebben een lichte geur, maar de meeste zijn geurloos. Wat ze allemaal gemeen hebben, is een exotische uitstraling, lange bloei en onderhoudsvriendelijk karakter.

Vlinder

De oorsprong van de Phalaenopsis ligt in Zuidoost Azië, de Filippijnen en Australië. De plant werd in 1825 beschreven door de Nederlandse botanicus Dr. C.L. Blume, die werkzaam was op het eiland Java. Het verhaal gaat dat hij tijdens één van zijn tochten een groep vlinders vrijwel bewegingsloos zag dwarrelen bij een boom. Dit bleken orchideeën te zijn, die hij later Phalaenopsis amabilis heeft genoemd. Amabilis betekent lieflijk. De naam Phalaenopsis staat voor ‘als een (nacht)vlinder’ en is afgeleid van het Griekse ‘Phalaina’ (nachtvlinder) en ‘opsis’ (lijkend op).

Verzorging

De Phalaenopsis moet geplaatst worden op een plaats waar voldoende licht is, maar vermijd te felle zon. Wanneer bladeren geel worden, kan dit een teken zijn van een teveel aan direct zonlicht. Het uitvallen van bloemknoppen of donkergroene bladeren wijzen op een mogelijk gebrek aan licht. Verder houdt de Phalaenopsis niet van tocht en plaats de Phalaenopsis niet direct bij de centrale verwarming.

De Phalaenopsis bloeit lang, meerdere weken en vaak zelfs maanden.

Giet het water op de aarde in de pot, dus niet in het hart van de Phalaenopsis. Beter is nog om de pot gedurende een minuut in een emmer onder te dompelen. Laat de Phalaenopsis na het dompelen goed uitlekken, het te veel aan water kan er dan uitlopen. Vervolgens kan de orchidee gerust zeven dagen zonder water. In de wintermaanden, wanneer de verwarming aan staat, kun je de Phalaenopsis het beste regelmatig besproeien met water.

Amsterdam

Mijn Bloemist licht deze maand een bijzondere selectie Phalaenopsis voor jou uit: de Amsterdam Orchids.
De weerbaarheid, humor, grachten en natuurlijk de Amsterdammer zelf, waren de inspiratie tot het kweken van deze unieke serie orchideeën. De serie Amsterdam bestaat uit zes verschillende soorten. Iedere soort heeft, zowel in naam als in uiterlijk, een diepe relatie met Amsterdam.

Zo is de karaktervolle Ciske met zijn korte stelen en roze hart de verpersoonlijking van de jonge Amsterdammer Ciske de Rat; geen blad voor de mond en ‘n klein hartje. Een ideale Orchidee om iemand te bedanken! Rembrandt is door zijn opvallende bladtekening een waar schilderij om te zien, een kunstwerk! Wie wil zoiets artistieks niet in huis? En wat te denken van de Diamond City met haar heldere en zuivere uitstraling?

Combineren

Laat Mijn Bloemist de Phalaenopsis combineren in een prachtig boeket met bloemen van dit seizoen. Vind een winkel van Mijn Bloemist bij jou in de buurt.