Mannenplanten

Stoer, makkelijk in de omgang, must-have voor elke 'man cave'. Mannenplanten maken een mannenhuis niet alleen aantrekkelijker, maar stralen ook meteen uit dat de heer in kwestie zorgzaam genoeg is om iets groens in leven te houden. De selectie voor deze eredivisie bestaat uit Codiaeum, Philodendron, vrouwentong, Schefflera en Scindapsus, stuk voor stuk stevige persoonlijkheden die tegen een stootje kunnen.

Herkomst 

Codiaeum (syn. Croton) is afgeleid van het Griekse kroton, wat 'teek' betekent en verwijst naar de zaden, die op deze beestjes lijken. Deze blikvanger groeit in Indonesië, maar is ook in veel andere warme vakantielanden te vinden. Codiaeum is een bladhoudende struik met gevarieerd, zeer kleurrijk blad dat met geen enkele andere plant te vergelijken is. 

Philodendron groeit in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika en komt voor als struik, kleine boom en klimplanten met luchtwortels. De naam komt uit het Grieks en betekent 'bomenknuffelaar'. Dat verwijst naar zijn voorkeur om tegen woudreuzen omhoog te groeien.

Vrouwentong (Sansevieria) is een van de gemakkelijkste woonplanten ooit. De plant groeit in de droge gebieden van zuidelijk Afrika en Azië waar hij in hete woestijnen moet zien te overleven. Dat doet vrouwentong met stevige wortelstokken, waaruit dikke opgaande zwaardvormige bladeren groeien met succulente eigenschappen.

Schefflera gedijt in de loofbossen van Nieuw-Zeeland, Taiwan en Australië. Daar kunnen de planten wel 20-30 meter hoog worden. Het is een van de meest luchtzuiverende planten en een indrukwekkende groene verschijning met opvallende bladeren die lijken op een hand met een paar vingers teveel. 

Scindapsus is een hang- of klimplant die behoort tot de familie van de aronskelkachtigen, de Araceae en is herkenbaar aan de aarvormige bloem / kolfje met een schutblad. De woonplant staat bekend als geluksbrenger. In de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië en Indonesië dient Scindapsus ook als rijke voedselbron voor onder andere hagedissen en andere reptielen.

Verzorgingstips voor consumenten

  • Hoe bonter de mannenplant, des te lichter de standplaats moet zijn. Wanneer het blad meer bladgroen bevat, kan hij ook in halfschaduw staan. 
  • Philodendron, Schefflera en Scindapsus kunnen niet tegen direct zonlicht. Codiaeum en vrouwentong kunnen wel volle zon hebben en mogen in de zomermaanden ook naar buiten.
  • Hoe groter en dikker de stam, des te makkelijker is de plant in de verzorging. Laat de kluit nooit helemaal uitdrogen, geef water op kamertemperatuur en voorkom een permanent voetbad. Vooral voor vrouwentong geldt beter iets te weinig dan veel te veel. 
  • Eventueel geel of lelijk blad kan worden verwijderd. 
  • Als een mannenplant te hoog wordt of niet meer zo mooi is, kan hij (met uitzondering van vrouwentong) gesnoeid worden, bij voorkeur in de lichtarme maanden.
  • Eens per maand wat kamerplantenvoeding geven volstaat.

Vaderdag

Wat zijn eigenlijk typische planten voor leuke, stoere mannen? Juist, Mannenplanten! Allemaal stevige exemplaren die tegen een stootje kunnen en daarmee magnifiek cadeaumateriaal zijn. Daarnaast laten we je graag kennismaken met de Vaderplant, die niet alleen zijn naam mee heeft maar ook z'n uiterlijk en karakter.

Waar te koop?

Kom naar Mijn Bloemist en laat je informeren over de beste en mooiste mannenplanten! 

Reacties (0) Plaats een reactie