Klimop: klimmen, hangen en slingeren

De Klimop, ook bekend als Hedera, is woonplant van de maand april. Een mooi moment om stil te staan bij deze Europeaan, die ook met weinig water ambitieus blijft groeien en klimmen en daarbij schilderachtige bladeren laat zien. Laat je creativiteit de vrije loop, want een klimop laat zich makkelijk leiden langs elk object en figuur.

Klimmen, hangen en slingeren

De officiële naam van de Klimop, Hedera, komt van een oude Latijnse plantennaam en betekent ‘vastgrijpen of hechtend’. En inderdaad: buiten grijpt de plant zich gretig vast aan muren en schuttingen. Maar ook binnen klimt, hangt en slingert de Klimop en laat daarbij trots zijn bladeren zien. Die zijn groen met witte, zilveren of gele accenten en hebben soms zelfs een gemarmerd effect. Jongere Klimops groeien snel en hebben kleine bladeren, die later pas groter en ook wat grilliger worden.

Overwinning

In tegenstelling tot de meeste woonplanten is Klimop geen tropische exoot maar groeit hij in Europa. De plant is dus gewend aan een wat koeler klimaat, wat hem ook makkelijk in de omgang maakt.

In de Griekse mythologie is Klimop de plant van Dionysos, de god van de wijn en de plantengroei. Een krans van Klimop gold als symbool van overwinning en mannelijke kracht, daar komt ook de Klimopkrans voor winnaars van de Olympische Spelen vandaan.

Verzorgingstips

Klimop kan redelijk goed tegen droge lucht, rond de 12-20 graden Celsius. Zet de plant liever niet in de volle zon en een keer in de week water geven is ruim voldoende.
Als klimop buiten niet verder kan groeien, dan is de plant volwassen en krijgt hij takken zonder hechtwortels, het blad krijgt een ruitvorm en de plant gaat bloeien en vormt bessen. 

Wist je dat de klimop een krachtige luchtzuiveraar is? Bovendien staat de plant in de top 10 van makkelijke planten. Ideaal voor thuis en op kantoor.