Hulst

De hulsttak met besjes staat symbool voor de kersttijd, deze altijd groene struik prijkt in menig winters bloemwerk. Niet verwonderlijk, want vanwege zijn stekelige bladeren en bloedrode bessen wordt de struik beschouwd als symbool van de doornenkroon van Jezus. Hulst staat voor blijvende vriendschap en trouwe liefde.

Ook Mijn Bloemist Frieda Brinkman van Flower Fashion (Ommen, Balkbrug, Zuidwolde en Hasselt) werkt tijdens de kerstperiode graag met hulst. Met hulst en met mos kan Mijn Bloemist zijn vakmanschap tonen.

Frieda: 'Ik gebruik de bladeren en de takken met bessen apart. De groene gladde glanzende bladeren hebben een fantastische nerfstructuur. Ik kan er fraaie kettingen van rijgen en ik kan de bladeren gebruiken om er basisvormen mee te bedekken. Ook kunnen ze als sfeervolle ondergrond dienen. Zo kan ik een schaal met de bladeren bekleden waarin later kerstballen, mossen en takken komen. De takken met bessen verwerk ik uiteraard in diverse kerstbloemwerken.'

Trendy hulst

'Het traditionele kerststukje is echt op z'n retour. Als vakman creëert Mijn Bloemist onderscheidend kerstwerk. In plaats van een standaard schaal, kan Mijn Bloemist ook zelf een basis maken, bijvoorbeeld van houten planken, gevlochten takken of een andere vorm die hij zelf bekleedt. Originaliteit en vernieuwing staan voorop. Dat geldt ook voor hulst dat zijn ietwat oubollige imago verruilt voor een trendy look maar toch een zeker klassiek karakter behoudt. Kijk maar eens hoe prachtig een krans is gemaakt van uitsluitend hulst.'

Wilde uitstraling

'Ook mossen passen bij het eigentijdse. Ik werk graag met mossen als bodembedekker. Er zijn zoveel verschillende mossen in uiteenlopende groentinten. Korstmossen, bemoste takken en IJslands mos scheppen een heerlijk wilde natuurlijke uitstraling. Dat pure, dat hoort voor mij ook bij een kerstbloemwerk van nu.

Waar komt hulst eigenlijk vandaan? Nederland kent een aantal hulstkwekers. Kweker Albert Verhoef van Kwekerij Wijfjes in Vrouwenakker levert elk jaar zo'n 90.000 hulsttakken zonder doornen en met bessen af.

Albert: 'Half november knippen we de laatste takken van de hulststruiken af. We kunnen ze ook later nog oogsten, maar dan moeten we er een net boven spannen om de vogels weg te houden want als het kouder wordt, is de bes een lekkernij voor vogels.De geknipte takken met bladeren en bessen leggen we binnen in de kas, maken ze nat en bedekken ze voor twee weken met zwart plastic zodat het gaat broeien en de bladeren eraf vallen. Wij telen de rode bessen, andere kwekers leveren ook oranje en gele bessen, maar de vraag naar rode bessen is toch groter. De hulststruiken kunnen we om het jaar knippen. Het zijn sterke struiken, ze kunnen zeker 20 tot 30 jaar oud worden.'

Nieuwsgierig naar Hulst?

Ga naar Mijn Bloemist en laat je verrassen door een bijzondere creatie. Leuk voor cadeau, of voor jezelf!

Reacties (0) Plaats een reactie