Chinese Roos: Woonplant van de maand mei

In mei is de Chinese Roos, of Hibiscus, Woonplant van de maand. Deze schoonheid met haar spectaculaire bloemen doet je dagdromen over tropische eilanden met witte stranden en Hawaiiaanse hula-danseressen.

Spectaculaire bloemen als aandachtstrekkers

Natuurlijk, de blaadjes van de Chinese Roos zijn prachtig: ze glimmen je tegemoet en hebben een mooie ovale vorm en een spits puntje. Maar de echte aandachtstrekkers van de Chinese Roos zijn haar bloemen. Ze hebben een doorsnee van 10 tot 12 centimeter en vijf kroonbladeren. Deze spectaculaire bloemen bloeien soms maar een dag, maar worden non-stop opgevolgd door nieuwe exemplaren. De Chinese Roos is verkrijgbaar in het rood, oranje, geel, paars, roze, wit en met twee kleuren per bloem.

Hawaii? Nee, Zuidwest-Azië

Hoewel we bij de aanblik van een Chinese Roos misschien dromen over Hawaii, komt de woonplant eigenlijk uit Zuidwest-Azië. Daar groeit zij in het wild als een struik en kan ze wel vier meter hoog worden. Met deze topografische kennis in het achterhoofd kun je je Chinese Roos bij warm weer dus ook buiten neerzetten.

De Chinese Roos wordt geassocieerd met uitzonderlijke schoonheid. Op Borneo is het daarom een eeuwenlange traditie dat bruiden een Hibiscusbloem in het haar dragen.

Verzorgingstips

De Chinese Roos heeft een paar bescheiden verzorgingseisen. Geef haar een zonnige plaats en geregeld beetjes water. Als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt, dan blijft de Chinese Roos nieuwe bloemen maken. Vallen de bloemknoppen van de plant voordat ze kans hebben gekregen open te gaan? Check dan of de plant op de tocht staat of dat de aarde te nat is.
In de winter doet ze graag een winterslaap: zet haar dan neer in een lichte, koelere kamer en geef haar wat minder water. In de lente kun je de plant dan eventueel nog wat terugsnoeien. De Chinese Roos staat in de zomer graag buiten.

Tip van Mijn Bloemist: Hibiscus Funchal 

Mijn Bloemist heeft voor jou een bijzondere Chinese Roos geselecteerd: de Hibiscus Funchal. De plant kenmerkt zich door de grote bloem en de bijzondere, nieuwe roze-witte kleur.
De Hibiscus Funchal heeft als kenmerk dat het een grote bloem heeft en dagelijks nieuwe bloemen geeft. Een echte doorbloeier dus, zodat je continu een tropische sfeer in huis hebt! De Hibiscus groeit op vrijwel alle gronden die luchtig, goed water doorlatend zijn en flink wat humus bevatten. Eigenlijk heb je er na het planten geen omkijken meer naar en bloeit hij van april tot ver in oktober.