Cactus

Of het nu de trendy geometrische vormen zijn of de ongenaakbare uitstraling, Cactus is een spannende woonplant die in een interieur groot effect heeft en vaak generaties lang met zijn eigenaren meeleeft. De comeback van deze klassieker zit vooral in het feit dat het een heel makkelijke woonplant is en in de aparte uitstraling, die goed past bij mensen die houden van bijzonder design. De plant is niet snel van z'n stuk gebracht. De cactus is namelijk een echte overlevingskunstenaar die extreme omstandigheden goed kan verwerken. Het enige dat de cactus vraagt is een weinig water.

Productie

De stekelige verschijningsvormen die we cactussen (officiële naam: Cactaceae) noemen, komen uitsluitend voor in een groot verspreidingsgebied in Noord- en Zuid-Amerika, met een sterke concentratie in Mexico. De planten groeien vooral in droge woestijnachtige streken waar ze zich meesterlijk hebben aangepast aan de extreem droge omstandigheden en tijdens het survivallen ook nog kans zien zich voort te planten.
De naam cactus is afkomstig van het Griekse woord 'kaktos', wat 'gestekelde plant' betekent. Iedere cactus is een succulent, maar niet alle succulenten zijn cactussen. Net als vele andere vetplanten hebben cactussen succulente eigenschappen, het vermogen om vocht op te slaan in hun dikke, vlezige stam en stengels. Deze reservoirs dienen om droge periodes te kunnen overbruggen. Cactuswortels zijn sterk ontwikkeld en liggen meestal dicht onder het oppervlak om in regentijden zoveel water als maar mogelijk is op te slokken.

Assortiment

Het assortiment cactussen is enorm en varieert van minuscuul kleine strakke vormen tot grillige immense zuilen en van zachte grijze haren tot grote scherpe doorns. Veel cactussen worden in mixed trays verkocht, vooral de kleine maten. De soorten die het meest op naam aangeboden worden zijn Echinocactus, Ferocactus, Gymnocalycium, Opuntia en Mamillaria. 

Cactussen kunnen worden ingedeeld op geslacht, herkomst of vorm. Bij vorm gelden de volgende groepen:

 • Zuilcactussen: opgaande vormen klein beginnen en op latere leeftijd een echte zuilvorm krijgen (Pachycereus)
 • Rotscactus: op rots lijkende vorm (Cereus) 
 • Schijfcactus: geeft eetbare vruchten, let op de beharing (Opuntia)
 • Kruipende cactus: kleine liggende stengel (Selenicereus)
 • Bolcactus: mooie bolvorm (Echinocactus, Mamillaria)
 • Hangcactus (Aporocactus) 
 • Epiphyllum-groep: epifytisch groeiende cactus (Epiphyllum)
 • Geënte cactussen: 2 soorten op elkaar geënt (Gymnocalicium)

Voorzorgingtips

 • De verzorging van cactussen is eenvoudig. Om de planten ieder jaar ook goed in bloei te krijgen is het beste om in de zomer wat meer water te geven en in de winter minder. Dit is mede afhankelijk van de soort en de grootte van de plant.
 • Teveel water is nooit goed, het is beter om de grond te laten uitdrogen, voor de plant opnieuw water te geven. 
 • In de zomer kan een cactus warm en zonnig staan, zelfs buiten op terras of balkon. In de winter is de standplaats koeler en licht. Deze rustperiode in de winter helpt de cactus om in het voorjaar te gaan bloeien.
 • Indien de plant overgepot moet worden een vrij arme grondsoort gebruiken. Speciale cactusgrond is hiervoor in de handel te koop.
 • Plaats de planten op een veilige plaats wanneer er kinderen of huisdieren aanwezig zijn.

Kijk voor meer inspiratie op www.mooiwatplantendoen.nl

Reacties (25) Plaats een reactie