Bromelia

Vrolijk, kleurrijk, tropisch en gezegend met buitenaardse verschijningsvormen: Bromelia is al eeuwenlang de meest exotische beauty onder de woonplanten. Al viel men in eerste instantie niet op de fraaie kokervormige bladrozetten en hun felgekleurde schutbladeren, maar vooral voor de verrukkelijke vruchten van de bekendste Bromelia, de ananas.

In de natuur komen meer dan 1600 verschillende soorten voor. De planten zijn gedrongen of lang gestrekt en groeien concentrisch vanuit de bladrozet. Vanuit deze koker groeit de steel omhoog met schitterend gekleurde schutbladeren waartussen bijzondere bloemetjes groeien. Alle Bromelia’s zijn 'monocarp'. Dat wil zeggen, dat de plant na de bloei aan het einde van zijn leven is gekomen. Er hebben zich dan al wel kindplantjes gevormd die na enkele jaren weer opnieuw zullen bloeien. 

Herkomst

De meeste bromelia's komen uit de tropische streken van Noord- en Zuid-Amerika, waar ze onder verschillende klimatologische omstandigheden groeien. Tot Bromelia behoren bekende geslachten als ananas, Guzmania, Vriesea, Aechmea en Tillandsia. In het wild groeien de meeste van deze planten met draadachtige wortels op bomen (epifytisch) zonder hier voedsel of vocht aan te onttrekken. Dat halen ze uit de lucht. 

Verzorging

Bromelia is erg gemakkelijk in de verzorging. Geef de plant een lichte, warme standplaats maar niet in de volle zon. In de zomermaanden kan Bromelia ook buiten worden toegepast, mits de plant een deel van de dag schaduw heeft, om verbranding te voorkomen.


In de rozetten zitten zuigharen en zuigschubben, waarmee de plant vocht en voeding opneemt. Bromelia heeft vooral water in de rozet nodig en spaarzaam op de potgrond, eens per week water geven volstaat. Ververs het water in de rozet regelmatig. Tijdens de bloei kan de plant licht geneveld worden op het blad. Om de bloei lang en rijk te houden eens per maand plantenvoeding geven. 

De selectie van Mijn Bloemist

Kom naar Mijn Bloemist bij jou in de buurt en laat je informeren en inspireren over de Bromelia!

Reacties (47) Plaats een reactie