Binnenstebuiten-planten

Met binnenstebuiten planten laat je binnen en buiten in elkaar overlopen. De tuin wordt een tweede huis en binnen wordt het groener! Calla, Campanula, Celosia, ballonklokje en lelie passen perfect binnen deze trend. Prachtige woonplanten voor zowel binnen als buiten. Op die manier verbind je binnen met buiten. Met deze planten haal je een overweldigende variatie aan kleur in huis, of in de tuin. Per soort is er een verschillend kleurenpalet, Campanula en ballonklokje komen vooral voor in blauw, wit en roze en de lelie is volop verkrijgbaar in oranje, geel, wit en roze. Nog veelzijdiger is het kleurenpalet van Celosia en Calla, dat gaat van zachte pastels tot felle tinten. Voordeel: van deze bloeiers kan van april tot september genoten worden!


Herkomst

De oorsprong van deze binnenstebuiten planten is heel verschillend. Calla is een moerasplant die zich stevig in oevers verankert. De plant groeit van Zuid-Afrika tot Malawi, vaak op plaatsen waar de afvoer van regenwater wordt belemmerd. Hierdoor ontstaat een korte moerasachtige situatie waarin Calla vocht opslaat in zijn bollen. En die helpen hem dan de droge periodes door. Alle lelies die als woonplant worden ingezet zijn kruisingen, de plant groeit in het wild in Japan, China en Korea. Tropische Celosia komt voor in Oost-Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië, en is inmiddels verwilderd in alle tropische streken. De plant wordt sinds 1989 in Nederland veredeld, daarvoor kwamen veel geteelde vormen uit Japan. Campanula groeit in Italië, ballonklokje (Platycodon) heeft zijn roots in Oost-Azië.


Verzorgingstips

• Binnenstebuiten-planten staan graag koel en licht
• Calla en lelie zijn als bolgewassen het makkelijkst in de verzorging: een keer per week water geven is genoeg
• Campanula, Celosia en ballonklokje zijn zachter van blad, verdampen daardoor meer en hebben dus ook wat meer water nodig: de kluit mag altijd licht vochtig zijn
• Voor rijke bloemenpracht geef je elke twee weken plantenvoeding en verwijder je uitgebloeide bloemen