Azalea Hortinno

Wil je een dosis geluk en wijsheid? De azalea biedt het je allemaal. Maar wel voor een portie aandacht, want voor wat hoort wat. Azalea is de woonplant van de maand december. Volgens de plantenliefhebbende Japanners schenkt de plant geluk. En dat is nog niet alles. Ook je concentratievermogen gaat aanzienlijk omhoog als je een paar azalea's in huis plaatst. En het is echt wetenschappelijk bewezen (Journal of Environmental Psychology). Je kunt je beter focussen en je neemt sneller informatie op. Kortom, de azalea maakt je nog slimmer.

Eeuwige schoonheid

Rijke bloei, verkrijgbaar in typische decemberkleuren, origineel alternatief om sfeer te brengen en toch een echte seizoensklassieker. Azalea heet officieel Rhododendron syn. Azalea. Rhododendron is een samenstelling van de Griekse woorden voor rood en boom betekenen. Vrij vertaald wordt dat 'een houtige plant met rozerode bloemen'. Niet voor niets dat de Azalea symbool staat voor overvloedige schoonheid. Azalea betekent in het Grieks droog, wat op het taaie hout slaat en niet op de grond: die moet altijd licht vochtig zijn. Omdat de meeste mensen bij Rhododendron aan de grote tuinstruik denken, wordt voor de woonplant Azalea aangehouden. 

Assortiment

Azalea is een van de meest veelzijdige bloeiende kamerplanten, wereldwijd geliefd en zeer gevarieerd in verschijningsvormen, van mini's tot Azalea's op stam. Daarnaast is er veel variatie in bloemen, van enkele en dubbele tot effen en bijzondere bi-colours. Dit is de indeling in het assortiment: de meest voorkomende is de R. simsii groep (Indische Azalea) met enkelbloemige en gevuldbloemige cultivars.
De Obtusem groep met Japanse Azalea kent enkelbloemige en spinbloemige cultivars.

Verzorgtips

  • Azalea lust wel een slokje. Geef de plant regelmatig ruim water of dompel de potkluit in een emmer water om de kluit volledig te verzadigen. Voor planten met een grote vochtbehoefte zijn speciale potten verkrijgbaar die de plant vanuit een waterreservoir van het benodigde vocht voorzien. 
  • De plant kan niet goed tegen warmte, daar gaat hij slap van hangen. Vermijd om die reden een standplaats in de felle zon of bij een warmtebron, Azalea staat het best op een koele, lichte plek. 
  • Geef voor een rijke bloei een keer per twee weken plantenvoeding. Wanneer de plant moet worden overgeplant in een grotere pot is het belangrijk speciale zure potgrond te gebruiken, speciaal voor zuurminnende planten. 
  • Is Azalea als woonplant te groot geworden, dan kan die na de bloei buiten op een schaduwrijke, zure vochthoudende grond uitgeplant worden, overwinteren doet Azalea het liefst beschut in een kas of schuur met enige beschutting. 
  • Besproei de plant regelmatig al deze in knop. Als de knoppen opengaan niet meer sproeien.

 

 

Reacties (23) Plaats een reactie