Aglaonema

Niet alleen een van de makkelijkste, maar ook nog eens een van de mooiste bladplanten ook: Aglaonema. Aglaonema is een verrassend decoratieve kamerplant. De naam is afgeleid uit het Grieks: 'aglos' betekent schitterend en 'nema' draad, de naam slaat op de mooi getekende bladen. Een van de sterkste verkooppunten van deze bladbeauty is dat hij zeer gemakkelijk in de omgang is en tegen een stootje kan. Dat maakt van Aglaonema een ideale plant voor mensen met niet zulke groene vingers, die er toch uit ziet als een bladplant voor gevorderden. De planten hebben sterke luchtzuiverende eigenschappen die een positieve invloed hebben op het leefklimaat.

Herkomst en productie van Aglaonema

Aglaonema is inheems in Zuid-Oost Azie, waar de plant voorkomt in Thailand, Sri Lanka, Indonesië en de Filipijnen. De plant groeit daar als onderbeplanting in tropische regenwouden bij een hoge luchtvochtigheid, hoge temperaturen en gefilterd zonlicht. De plant behoort tot de familie van de Araceae (aronskelkachtigen), kenmerkend door de aar (spadix) en het schutblad (spatha), waarmee ze bloeien. Het gaat echter bij Aglaonema niet om deze weinig opvallende bloeiwijze, maar om het decoratieve blad. De familie kent nog veel meer bladplanten zoals Dieffenbachia, Alocasia, Caladium, Monstera, Philodendron en Epipremnum. Ook bloeiende planten als Anthurium, Spathiphyllum en Zantedeschia behoren tot deze familie. Ze hebben gemeen dat ze al lang gekweekt worden en dat kwekers veel ervaring en kennis hebben omtrent Aglaonema en consorten.

Assortiment

Het assortiment van deze fraaie bladplant wordt steeds verder uitgebreid met mooiere en betere cultivars. De planten kenmerken zich allemaal door een rijke 'bossige' groei, maar verschillen in bladkleur en bladdikte. Onder de nieuwkomers een steeds groter aantal cultivars met iets leerachtiger blad, wat betekent dat ze nóg makkelijker zijn in huis of op kantoor. De bladtekening is vaak fascinerend levendig, met veel grijs en groen tinten maar er zijn ook witbonte cultivars en nieuwe rood-oranje tinten.
Cultivars zijn met grijs-groen blad zijn Silver Queen, Maria, Maria Compacta, Maria Christina, Silver Bay, Silver Moon, Stripes, Cutlass, Gemini, BJ Freeman
Met geel- of oranje-roodachtig blad zijn pseudobracteatum, Golden Passion, Pink Jade, Ruby Sunset en Sparkling Sarah

Verzorgingstips

  • Aglaonema is een 'easy care' product dat makkelijk in de omgang is. De plant vraagt een lichte standplaats, maar geen felle zon, dit kan bladverbranding tot gevolg hebben. 
  • Een kamertemperatuur van 18-22°C is prima, de plant mag niet te koud staan. 
  • Geef de plant regelmatig water dat niet te koud is. De potkluit mag niet uitdrogen. 
  • Het blad regelmatig sproeien met lauw water doet Aglaonema goed, het zijn omstandigheden die ook in het herkomstgebied - het tropische regenwoud - voorkomen. Als het niet te koud is, kan de plant ook naar buiten voor een regendouche. 
  • Om de plant lang goed te houden is plantenvoeding per 3-4 weken gewenst. Aglaonema is alleen voor decoratie en niet voor consumptie.
Reacties (0) Plaats een reactie