Zonnebloem: koningin van de zomer

Stralend geel en boordevol energie. De zonnebloem is dé bloem om het gevoel van de zomer mee vast te houden. Geniet van zijn zonnige uitstraling!

De zonnebloem (of Helianthus) is met recht de koningin van de zomerbloemen. De bloem lijkt niet alleen op de zon. Het is alsof de kracht van de zon erin is opgenomen. De zonne-energie spat ervan af! Elke bloem bestaat uit honderden buisbloempjes die in een fascinerend patroon van elkaar kruisende spiralen gerangschikt zijn. Het hart wordt omringd door stralend gele bloembladen, die voor het zonnige effect verantwoordelijk zijn. 

Zon

De naam Helianthus is afgeleid van het Griekse woord helios, wat zon betekent. Van oorsprong komt de zonnebloem uit Noord-Amerika. Het is een eenjarige plant die flink de hoogte in gaat. De hoogste zonnebloem ooit gemeten is maar liefst 7 meter! In de zomer bloeit de zonnebloem met een of meer imposante bloemen. In de natuur draait de bloemknop van zonnebloemen op zonnige dagen overdag mee met de zon. 's Nachts keert de bloemknop weer terug naar het oosten. Dit wordt heliotropisme genoemd.

Kleuren en vormen

Iedereen kent de gele zonnebloem, maar de zomerkoningin is ook verkrijgbaar in oranje, bruin, crème en donkerrood. Ook in de vorm is er volop variatie: er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, met een enkele rij bloemblaadjes of met meerdere kransen. De zonnebloem staat sowieso, in elke kleur en vorm, garant voor een flinke portie zomergevoel. Bij de meeste zonnebloemen staat het bloemhoofd enigszins gebogen. Bij de komende generatie zonnebloemen staat het bloemhoofd rechtop, wat de toepassing ervan zal vergemakkelijken.

Symboliek

De zonnebloem staat vaak symbool voor de zon en de liefde. In de Griekse mythologie wordt de nimf Clytia smoorverliefd op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon om haar zonnegod te kunnen zien.

Verzorging

Zonnebloemen zijn met name in de zomermaanden volop verkrijgbaar. Snij - voor ze op de vaas te zetten - een stukje van de stelen, verwijder de onderste bladeren en zet de stelen in schoon water met snijbloemenvoedsel. Zonnebloemen zijn dorstig, dus vul regelmatig bij met water. Zo heb je het langst plezier van jouw zonnebloemen.

Kijk voor meer inspiratie op www.mooiwatbloemendoen.nl