Viburnum

Mijn Bloemist zet in de wintermaand de sierheesters centraal en specifiek de sierheester Viburnum. Maar wat is eigenlijk een heester? Een heester is een zogenaamde houtige plant die niet vanuit één stam groeit, maar vanuit meerdere takken uit de grond. Veel heesters verliezen hun blad in de herfst en winter, maar er zijn ook heesters die het gehele jaar groen blijven. 
Heester of sierheester? De woorden heester en sierheester worden vaak door elkaar gebruikt. Sierheesters worden voor de schoonheid gekweekt. Zij leveren prachtige (seizoens)bloemen op, zoals bijvoorbeeld de Viburnum (of ‘sneeuwbal’). 

Viburnum (sneeuwbal)

'Prachtig die Viburnum! Kijk eens wat een mooie volle bloemen, die bovendien van groen naar wit kleuren na een week in de vaas.' Kweker Pieter Wijfjes van Kwekerij P. Wijfjes in Vrouwenakker houdt van zijn beroep. Met plezier ziet hij de Viburnum, ook bekend onder de naam sneeuwbal, bij hem groeien. 

Pieter: ‘De winterbloem Viburnum staat aanvankelijk in struikverband bij ons in speciale containers op het land. Zo krijgt hij genoeg zon in de zomer en kunnen we ook de voeding gemakkelijk aanpassen. Begin december, als de bladeren zijn afgevallen, rijden we de eerste containers de kas in. Daar gaan we stoken zodat na twee weken een bloemknop verschijnt. Het versnellen van dat proces noemen we trekken, vandaar dat Viburnum ook wel een trekheester wordt genoemd. 
We oogsten de eerste maanden van het jaar. Eind april, begin mei is het seizoen achter de rug en staan de containers weer op het land. Gemiddeld snijden we per jaar 500.000 takken. Deze vervoeren we op water en we voorzien ze alle van een zakje met heestervoedsel. 

Dankzij de volle vorm van de bloem is de Viburnum een echte eyecatcher. Prachtig ook in een winters boeket, vraag dat maar aan Mijn Bloemist!'