De bloemenagenda trapt af met de tulp!

Een nieuw jaar, een nieuw begin. De tulp leent zich er uitstekend voor om het nieuwe jaar goed in te luiden met haar knalkleuren en veelzijdige verschijning. Op Mooiwatbloemendoen.nl leest de consument alles over deze klassieker.

De herkomst van de tulp

Tulpen vind je in het wild in Noord-Afrika en Zuid-Europa tot aan het noordwesten van China. Met de grootste diversiteit in drie verschillende bergketens in Centraal-Azië: de Pamir, de Tiensjan en Hindoekoesj. Het klimaat is hier met koude winters, lange lentes met koude nachten en een droge zomer ideaal voor tulpen. Tulpen hebben namelijk een koude nacht en een koude winter nodig om te kunnen groeien, waardoor ze niet in een warm klimaat gekweekt kunnen worden.

Kleuren en vormen van de tulp

De altijd vrolijke tulp is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of met meerkleurige bloemblaadjes. Ook de vormen van de tulp zijn een feestje voor het oog. Zo kom je ze tegen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, zijn er ook opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en is er de speelse lelietulp. Pioentulpen lijken de zusjes van pioenen en Franse tulpen zijn, in tegenstelling tot de meeste Françaises, bijzonder lang en hebben zeer grote bloemen.

Verzorging van de tulp

Met deze verzorgingstips genieten consumenten vijf tot twaalf dagen van je hun tulpen:

  •     Kies een schone vaas die hoog genoeg is: tulpen groeien nog een aantal centimeters door.
  •     Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  •     Zet de tulpen eerst een uurtje in papier of folie in de vaas. De tulpen zuigen zich dan vol met water en trekken zich als het ware recht.
  •     Gebruik kraanwater op kamertemperatuur.
  •     Snij de stengels schuin af met een schoon en scherp mes of een snoeischaar.
  •     Zet de vaas op een koele, niet-zonnige standplaats uit de buurt van de fruitschaal.
  •     Tulpen drinken veel, dus vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.


Symboliek van de tulp

Gaf je in de zestiende eeuw een tulp, dan gaf je rijkdom. In die tijd was de bloem namelijk mateloos populair en ontstond er een speculatieve handel in tulpenbollen. Voor de prijs van één tulpenbol schafte je toen een heel grachtenpand aan in Amsterdam. Inmiddels kost een leuke bos nog maar een paar euro, maar de symboliek is wel in waarde gestegen. Geef je tulpen, dan geef je ook een boodschap. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zeg je: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Die geef je dus niet zomaar weg.