Snijhortensia, kleurrijke blikvanger

Met een snijhortensia wordt werkelijk elk bloemwerk een pronkstuk! Elke ruimte fleurt op met de kleurrijke en grote bloemen. 

Hortensia’s zijn in een overvloed aan kleuren verkrijgbaar: van alle tinten rood, roze en paars tot wit, groen en blauw. Daarnaast zijn er gecombineerde kleuren zoals groen/rood, paars/groen en bloemen met gekleurde randjes, bijvoorbeeld roze of blauw met een wit randje.

Van eigen duurzame bodem

Wist je dat 95% van de snijhortensia’s worden geteeld in Nederland? De teelt is één van de duurzaamste teelten. Het gebruik van bijvoorbeeld energie en voedingsstoffen is gering.

Vernoemd naar een vrouw?

De hortensia behoort tot de familie van de Steenbreekachtigen: sterke planten die met hun wortels stenen kunnen breken. Al eeuwen werd de hortensia in Chinese en Japanse tuinen gebruikt. Pas rond 1735 dook hij op in Europa. Omdat de vorm de plantkundige Grovonius deed denken aan een oude waterkruik, voegde hij de woorden hydro(water) en angeion (kruik) samen en bedacht hiermee de officiële (Latijnse) naam hydrangea. De naam hortensia dook voor het eerst op in 1771, verzonnen door een Franse plantkundige. Het vermoeden bestaat dat hij de plant naar een vrouw vernoemde. Zoals koningin Hortense, dochter van Josephine de Beauharnais en Napoleon. Of wellicht Hortense de Nassau, dochter van de prins van Nassau.

Kleuren en vormen

In de eerste helft van het jaar zie je de rode, roze, paarse, witte, groene en blauwe hortensia’s. En ook hortensia’s die meerdere kleuren combineren. In de tweede helft van het jaar zijn er de zogenaamde doorgekleurde bloemen. Deze hortensia’s hebben een groene/donkerrode/bruine tint en laten zich goed drogen. Het zijn eigenlijk bloemen die de kweker heeft laten doorontwikkelen in de kas. Qua vorm is er ook een hoop te beleven. Kies voor enkel- of dubbelbloemige soorten, bolvormige hortensia’s, hortensia’s met kleine bloemetjes in het midden en grote bloemblaadjes aan de rand (randbloeiers) of hortensia’s met een pluimachtige vorm.

Symboliek

Naast de pracht van de bloem is er nog een goede reden om hortensia’s te kopen: de bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm. De kleuren van de hortensia symboliseren liefde, harmonie en vrede. Perfect dus om te gebruiken in een bloemwerk bij bruiloften, rouwgelegenheden of verjaardagen.

Verzorging

  • Hortensia’s houden niet van een metalen vaas of emmer: plaats ze bij voorkeur in een - schone - glazen vaas die voor drievierde gevuld is met schoon water.
  • Snij een stukje van de stelen af voor betere opname van water en snijbloemenvoedsel en verwijder overtollig blad en onvolgroeide of overbodige zijscheuten.
  • Gebruik altijd snijbloemenvoedsel, bij voorkeur speciale voeding voor hortensia's; het zorgt voor het volledig open gaan van de bloemen en houdt het blad groen en stevig. De verse hortensia’s blijven er veel langer mooi door. 
  • Ook hortensia's houden niet van bladeren in het water en staan niet graag op de tocht, in de felle zon, te dichtbij de verwarming of naast de fruitschaal.
  • Zijn de bloemen slap bij thuiskomst? Snij 5 cm van de stelen af en pak ze in (liefst watervast) papier. Laat de bloemen circa 3 uur in een koele ruimte water opnemen en herstellen. Daarna kunnen ze in de vaas. 

 

Foto's kwekerij: ©2013 Fotostudio GJ Vlekke
all rights reserved
Reacties (0) Plaats een reactie