Scabiosa: vrolijke veldbloem

De Scabiosa, ook bekend onder de naam duifkruid, is een vrolijke veldbloem. De frêle bloemblaadjes golven licht op lange slanke ranke stelen. En is de oorspronkelijke kleur donkerpaars, de Scabiosa toont zich ook van haar mooiste kant in wit en lichtblauw. 

Geneeskrachtige werking

De Scabiosastamt van origine uit de Kaukasus, Noord-Iran en Zuidoost-Turkije. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse scabius, wat schurft betekent. Die naam kan zowel verwijzen naar de schilferachtige, geschubde bloemopbouw als naar het vermoedelijke gebruik van de bloem door de Romeinen als medicijn tegen allerlei huidaandoeningen. Een verklaring voor de naam duifkruid is dat een duif die zijn kropveren opzet, lijkt op de geschubde bloemen. 

Vrolijkheid

Scabiosa is verkrijgbaar via Mijn Bloemist. De bloem zorgt met zijn kleuren voor vrolijkheid in elk boeket. Met name in boeketten en bloemwerken met paarstinten, zorgt Scabiosa voor een speels accent.

Mijn Bloemist-selectie: Annabelle en Staefa

Scabiosa komt voor in diverse soorten. Mijn Bloemist heeft twee bijzondere soorten geselecteerd: Annabelle en Staefa. 'Annabelle' is wit. Ze is zwierig en lieflijk en toont mooie grote bloemen op een rechte steel. De natuurlijke uitstraling is prachtig te combineren met andere witte bloemen. Met de zeeblauwe kleur vormt 'Staefa' een vrolijke en zoetgeurende toevoeging aan een mooi veldboeket. De bloem wordt ook graag gegeven bij de geboorte van een jongetje, vanwege de zeeblauwe kleur.

Verzorging

Net als andere bloemen houdt ook Scabiosa van een schone vaas.. Snij voor het op de vaas plaatsen, een stukje van de stelen af voor betere opname van water. Gebruik altijd snijbloemenvoedsel; het zorgt voor het volledig opengaan van de bloemen. Tot slot, zet de vaas niet op de tocht, niet in de felle zon en niet te dichtbij de verwarming of naast de fruitschaal. 

Reacties (6076)