Ranonkel

Ranonkel is een echte voorjaarsbloeier! De eerste bloemen staan alweer in de bloemenwinkel. 

Prachtig en kleurrijk!

Bloemkweker Rijk de Jongh van de gelijknamige kwekerij in Tuil vindt 'het heerlijk om in de ranonkels te zitten'. Rijk: 'De ranonkel is een kleurrijke bloem, waarmee je het voorjaar in huis haalt. De bloem komt oorspronkelijk uit Midden-Azië maar wordt in Nederland als knol geplant in de koude kas. Dat gebeurt in het najaar. Als in februari de zon gaat schijnen, knappen de bloemen helemaal op. Ik snij de ranonkels van begin maart tot in mei.’

Charme

Ranonkel staat voor charme gekoppeld aan aantrekkelijkheid. In de Victoriaanse tijd was in Engeland de boodschap van een bos ranonkels zelfs: ‘Ik vind je rijk aan aantrekkelijkheden’. Ranonkels zijn er in het wit, geel, oranje, roze, rood of paars. De ranonkel is een bijzondere bloem die jou en jouw kamer opfleurt!

Verzorging

Je hebt het langst plezier van ranonkels als je een stukje van de stelen afsnijdt en de bloemen in een schone vaas zet met schoon water en bolbloemenvoedsel. Niet te veel water, want daar kunnen de harige stelen niet goed tegen. De ranonkel drinkt gulzig; je moet de vaas dus regelmatig bijvullen. En ten slotte: de bloemen blijven het langst mooi op een koele, tochtvrije plaats.