De orchidee, veelzijdige en klassieke schoonheid

Orchideeën zijn vooral als plant bekend, ze zijn echter ook volop als snijbloem verkrijgbaar. Voorbeelden zijn Cymbidium, Phalaenopsis en Vanda. Stuk voor stuk klassieke schoonheden. Oorspronkelijk komt de orchidee uit Mongolië, daar kwam de plant al zo’n 120 miljoen jaar geleden voor. Inmiddels gedijt ze overal en dat geldt voor binnen ook: de orchidee past in ieder interieur.

Regenboog

Orchideeën komen voor in alle kleuren van de regenboog. De bloem heeft drie kelk- en kroonbladeren. Het middelste kroonblad wordt ook wel de lip genoemd omdat het uitsteekt. Handig voor insecten: zij gebruiken deze ‘landingsplek’ om het binnenste van de bloem te bereiken. Om de juiste insecten te lokken, heeft de lip vaak de meest uitbundige kleur of tekening.

Verzorging

In optimale omstandigheden kan de Orchidee een vaasleven van tot wel drie weken hebben. Zorg dat de vaas en het water schoon zijn én blijven. Snij één centimeter van de steel schuin af en zet de bloem in het lauw water. Als de steel in een laagje van 10 cm staat, is dat voldoende. Snij elke vijf dagen een centimeter af en ververs gelijk het water. Raak het kwetsbare binnenste van de bloem niet aan want dat leidt tot snelle verwelking.

Symboliek

De orchidee staat voor zuivere vriendschap. Wanneer Brazilianen hem cadeau geven, geven ze een kus voor iedere bloem. Naast kussen en bloemen geeft men met een orchidee trouwens ook stijl; de orchidee was namelijk de lievelingsbloem van first lady Jackie Kennedy. Dus is er een orchidee, dan is een stijlicoon nooit ver weg.

Reacties (5791)