Lelie, bloem vol symboliek

De lelie is een grote uitbundige en indrukwekkende bloem, vol van symboliek. Lelie symboliseert maagdelijkheid, vrede, geestelijke liefde, onschuld, vergankelijkheid, koninklijkheid, zuiverheid en vruchtbaarheid.

Herkomst

Lelies zijn niet alleen veelzijdig qua kleur, vorm en grootte, maar ook wat betreft hun herkomst. In het wild is de lelie te vinden in Korea, Japan en delen van Siberië, maar ook dicht bij de evenaar, in India. In Europa is zij inheems in de Kaukasus, de Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en de Pyreneeën. Ook in de meeste Amerikaanse staten komt ze in het wild voor, met uitzondering van het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten. De lelie is dus echt een wereldreiziger!

Kleuren en vormen

Lelies zijn er in alle kleuren, vormen en groottes. Ze zijn er in het wit, rood, geel, roze, paars en oranje, met strepen of stippels. Wist je dat de trompet-, schaal-, of stervormige bloemen een doorsnee kunnen hebben van 7 tot wel 25 centimeter?

Veel lelies zijn inmiddels geurloos en dubbele lelies hebben geen meeldraden meer, waardoor stuifmeelvlekken niet meer voorkomen. Bovendien is de lelieteelt in Nederland milieuvriendelijk; kwekers zuiveren en recyclen hun water en gebruiken verantwoorde gewasbeschermings- en meststoffen. Een lelie staat dus niet alleen mooi in jouw huis, maar is ook mooi voor de natuur!

Symboliek

De lelie is een bloem vol symboliek en draagt altijd een bijzondere boodschap uit. De belangrijkste symbolische betekenissen zijn:

  • Vrouwelijkheid. In de tijd van de Grieken en Romeinen kregen bruiden een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven.
  • Liefde. In de stijve Victoriaanse tijd wist men bij het ontvangen van een zoetgeurende lelie zeker: ‘dit is mijn minnaar’.
  • Zuiverheid. Witte lelies worden vaak op bruiloften gebruikt als teken van maagdelijkheid en zuiverheid.
  • Vergankelijkheid. De serene en pure uitstraling van de lelie geven uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw.

Verzorgingstips

  • Snij de stelen schuin af met een scherp mes.
  • Haal de bladeren weg die onder water komen te staan.
  • Zet de lelies in water met snijbloemenvoedsel. 
  • Plaats de vaas niet in de volle zon, op de tocht of naast de fruitschaal.
  • Stuifmeelvlek? Verwijder deze met een stukje plakband.

Kijkje bij de kweker

Altijd al willen weten hoe lelies groeien? Mijn Bloemist nam een kijkje bij de kwekerij CPM van Dijk. Bekijk de fotoreportage in de gallery hieronder.

Inspiratie

Mijn Bloemist biedt een ruim assortiment lelies en kan verrassende combinaties maken. Wat vind je bijvoorbeeld van de boeketcombinatie met alstroemeria, lisianthus en de trosroos?
Kom naar een winkel bij jou in de buurt en laat je inspireren!