Lathyrus, heerlijke voorjaarsbloem

'De Lathyrus ruikt zo fantastisch, daar kan geen parfum tegen op’. Kweker Laurens Akerboom van de gelijknamige kwekerij in Ter Aar, wordt lyrisch als hij over zijn geur- en kleurrijke product praat.
 
Laurens: 'Als de zon doorkomt en de eerste bloem in de kas opengaat... dat is elke keer weer een vreugde. Midden maart kan ik de eerste Lathyrussen oogsten, de hoofdmoot volgt in april en mei. De Lathyrus is een heerlijk voorjaarsproduct dat ik in oktober al begin te zaaien.'

Bedwelmende zachtaardige

Lathyrus staat voor zachtaardigheid. De bloem stamt uit de vlinderbloemfamilie, kent 120 tot 200 soorten en werd eind 17e eeuw ontdekt in Sicilië. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse lathuros dat zoiets als peulgewas betekent. Lathyrus wordt geroemd om de rijke bloei en de vele kleuren en uiteraard de heerlijke geur.

Verzorging

Plaats de Lathyrus nooit naast een fruitschaal. Het plantaardige hormoon ethyleen van het rijpende fruit kan de bloem snel doen verwelken. Omdat veel Lathyrussen relatief korte stelen hebben, is het zaak niet te veel water in de (schone) vaas te schenken, 3 cm is genoeg. Het omhoog kruipende water kan schimmels veroorzaken. Met de juiste verzorging kun je heerlijk van de Lathyrus genieten.

Gebruik

Lathyrus kan op diverse manieren worden toegepast. Enkele ideeën: zet eens meerdere vaasjes op de eettafel en vul ze met heerlijke geurende Lathyrussen. Ook in een bruidsboeket komen deze bloemen heel goed tot hun recht. Daarnaast kan je ook meerdere Lathyrussen in een vaasje zetten met een takje asparagus er tussen. Eenvoud siert de bloem.

Mijn Bloemist

Mijn Bloemist heeft prachtige Lathyrussen staan. Ga naar de winkel bij jou in de buurt en laat je verleiden door dé heerlijk geurende voorjaarsbloem!

Reacties (2) Plaats een reactie