Gladiool

Groots en meeslepend, dat kun je wel zeggen van de gladiool. Deze held gaat graag de hoogte in met je en laat daar al z’n kleuren zien, van het late voorjaar tot diep in de herfst. Hij maakt graag een groots gebaar in een vaas.

Kleuren en vormen

De gladiool valt op doordat de bloemen aan weerszijden van de stengel bloeien. Een dubbele verwennerij! De bloem is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, crème en met meerdere kleuren per bloem.

Symboliek van de Vierdaagse

De gladiool heeft een uiterst heroïsche betekenis. De naam komt van het Latijnse gladius, wat zwaard betekent. De bloem staat voor kracht, overwinning en trots. Die betekenis gaat helemaal terug tot de Romeinse tijd, want toen vochten gladiatoren in de arena letterlijk om de dood of de gladiolen. Als een gladiator won, werd hij bedolven onder gladiolen. Zelfs nu nog kennen we in de wielersport de term ‘de dood of de gladiolen’ en worden de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse op vrijdag bij de finish op de Sint Annastraat (of de Via Gladiola) overladen met gladiolen. 

Van 18 tot en met 21 juli is het weer tijd voor de Vierdaagse. Loopt er een bekende mee? Beloon hem of haar ook met een gladiool bij de finish!

Herkomst

Heerlijk, een gladiolenknol! De van oorsprong Afrikaanse zomerbloeier werd geliefd om zijn geroosterde basis. De variant die we nu kennen, is niet te eten.

Verzorgingtips

  • Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Snij of knip de bloemstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
  • Zorg dat er geen blad in het water komt.
  • Zet gladiolen niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
  • Zet gladiolen niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.

Kijk voor meer inspiratie op www.mooiwatbloemendoen.nl

Reacties (4) Plaats een reactie