Vrolijke Gerbera’s

Vrolijk, kleurrijk, spontaan en gezellig. Dat is kenmerkend voor de Gerbera. Met een rijke variëteit aan kleuren past de Gerbera in elk interieur, bij elke emotie en gebeurtenis. In een gemengd boeket of juist alleen in een speciaal vaasje, de Gerbera straalt altijd.

Gerbera’s zijn verkrijgbaar in talloze kleuren en spelen daarom altijd moeiteloos in op de laatste trends. Veel voorkomende kleuren zijn: oranje, geel, rood, paars, zalm, wit, roze en tweekleurig. De lange stengels van de Gerbera zijn behaard, waardoor ze er wollig uitzien en zacht aanvoelen. De bloemen hebben een doorsnee van 6 tot soms wel 14 cm.
Gerbera’s toveren met hun frisse en heldere uitstraling eenvoudig een glimlach op jouw gezicht.

Vrolijkheid in een vaas

De Gerbera is een niet-geurende bloem die behoort tot het plantengeslacht Asteraceae. Dit geslacht heeft haar oorsprong in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. Wist je dat in Nederland jaarlijks wel 900 miljoen Gerbera’s worden gekweekt? Een populaire bloem dus. Tip: combineer de Gerbera eens met Freesia’s en tulpen tot een heerlijk geurend voorjaarsboeket. 

Kleuren en vormen 

Er worden jaarlijks maar liefst 900 miljoen gerbera’s geproduceerd met wel 600 verschillende variëteiten in kleuren, vormen en maten. Een populaire veelzijdige dame dus!
Deze altijd vrolijke gerbera is verkrijgbaar in de basiskleuren wit, rood, oranje, geel, roze, lila en paars. De bloem is er eenkleurig, tweekleurig, meerkleurig en in diverse van de basiskleuren afgeleide kleuren. Daarnaast kennen we verschillende bloemvormen: enkel- en dubbelbloemig, pompon- en spidervormen. Het hart van deze prachtige bloem kan zwart of groen zijn.

Vers

Een Gerberabloem bestaat uit een ring van kleine bloemblaadjes rondom een licht (groen) of donker (zwart) hart. De buitenste bloemblaadjes bepalen de vorm van de bloem. In het hart van de Gerbera vormen zich ringen van meeldraden. Deze zijn goed zichtbaar en hieraan kun je ook zien of een bloem vers is of niet. Bij een verse bloem bloeien de buitenste 2 tot 4 ringen van meeldraden. Zijn er meer zogenaamde meeldraadkransen zichtbaar, dan is de bloem minder vers.

Verzorgingstips

  • Zet Gerbera’s altijd in een schone vaas met ongeveer zeven centimeter water. 
  • Voeg altijd snijbloemenvoedsel toe, zowel bij een boeket, alsook bij Gerbera’s die alleen in een vaas staan.
  • Gerbera’s groeien door op de vaas, houd hier dus rekening mee bij het op water zetten van het boeket.
  • Zet gerbera’s niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming
  • Zet de gerbera’s niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.

Kijkje bij de kweker

Altijd al willen weten hoe Gerbera's groeien? Mijn Bloemist nam een kijkje bij kwekerij LG Flowers. Bekijk de fotoreportage in de gallery hieronder.