Callicarpa: spectaculair besje

De naam zal velen nauwelijks wat zeggen, de bloem echter des te meer! Callicarpa komt in de herfst namelijk in veel bloemwerk naar voren en wordt herkend aan zijn opvallende paarse besjes. Niet voor niets betekent de Griekse naam callicarpa dan ook 'rijk aan mooie vruchten' en is de bloem ook bekend onder de naam schoonvrucht. En omdat tijdens de oogst ook gelijk de blaadjes worden geplukt, komt de bessenpracht nog beter uit.

In vaas en boeket

De paarse bessen van de callicarpa groeien in kransvormige trossen langs de tak en bloeien in de herfst. Door de takken te laten verwerken in een boeket of bloemstuk, haal je met callicarpa ook in de herfst kleur en vrolijkheid in huis. De bijzondere groeiwijze komt ook goed tot zijn recht als je de takken in een grote vaas presenteert. Dat ziet er sprankelend en fris uit. Verder laten de bessen zich goed combineren met andere najaarsmaterialen, zoals sedum en asclepias.

Er zijn verschillende soorten callicarpa, waarvan de callicarpa bodinieri een hele bekende is. Deze is vernoemd naar Emile Bodinier, die als missionaris en botanicus in China werkte..

Verzorging

Net als andere bloemen houdt ook de callicarpa van een schone vaas. Snij voor het op de vaas plaatsen, een stukje van de stelen af voor betere opname van water. Gebruik altijd snijbloemenvoedsel (bij voorkeur geschikt voor heesters); het zorgt voor een goede wateropname en daardoor langere houdbaarheid. Tot slot, zet de vaas niet op de tocht, niet in de felle zon en niet te dichtbij de verwarming of naast de fruitschaal.