Alstroemeria, vlammende bloem

De Alstroemeria speelt graag verstoppertje in haar bloemknop. Maar oh la la, de verrassing wanneer ze haar knoppen opent! Dan worden zes tot acht bloemen aan haar steel zichtbaar met een vlammende binnenkant in het wit, geel, rood, oranje, paars en roze waar je volop van kan genieten.

Herkomst

De exotische Alstroemeria wordt ook wel Incalelie genoemd. Het is een verwijzing naar haar natuurlijke habitat: de koele gebergten van Chili, Brazilië en Peru. De bloem werd daar in de achttiende eeuw ontdekt door de Zweedse onderzoeker Clas Alstroemer. Hij was het die de bloem haar huidige naam gaf.

Symboliek

De zes bloemblaadjes van de Alstroemeria zijn alle zes belangrijk; ze hebben namelijk ieder hun eigen betekenis. Ze staan voor begrip, humor, geduld, medeleven, daadkracht en respect. Belangrijke ingrediënten voor een langdurige vriendschap. Niet zo verwonderlijk dus dat de Alstroemeria daarvoor symbool staat. Dat maakt de bloem het perfecte cadeau om een mooie vriendschap mee te bevestigen.

Verzorging

Zo geniet je extra lang van Alstroemeria's

  • Zet de bloemen na aankoop, nog in de verpakking, in het water zodat zij zich kunnen volzuigen met water.
  • Snijd daarna de stelen schuin af en haal de onderste bladeren weg zodat die niet in het water hangen.
  • Schik de Alstroemeria’s in een schone vaas met vers water en wat snijbloemenvoedsel.
  • Zet de vaas liever niet in de volle zon of in de buurt van de verwarming.
  • Zet de alstroemeria’s niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen en ververs het water af en toe.

Kijkje bij de kweker

Mijn Bloemist nam een kijkje bij alstroemeriakwekerij A. Vreugdenhil uit ’s-Gravenzande. Bekijk de fotoreportage in de gallery hieronder.