De vintage anjer

Deze maand staat de vintage anjer op het podium. Zij is met haar vele verschijningsvormen en hoge kwaliteit een bloem om van te houden. 

De herkomst van de anjer

De oorspronkelijke geboorteplaats van de anjer vind je aan de kust van het Middellandse zeegebied. De populariteit van de bloem gaat ver terug; de Romeinen maakten bijvoorbeeld al hoofdkransen en fris reukwater van de anjer. Ook op religieuze schilderijen is de bloem regelmatig te zien; als symbool van de heilige Maria en als symbool voor het lijden van Christus. De Latijnse naam voor anjer is Dianthus, een afgeleide van Dios (God) en anthos (bloem). Dat maakt van de anjer dus een goddelijke bloem!

Kleuren en vormen van de anjer

Groen, dieppaars, donkerrood, fluorescerend geel, champagnekleur, zacht oranje, zalmroze, wit of combinaties van kleuren: de anjer biedt je één en al kleurenpracht. Maar dat is zeker niet het enige bijzondere aan deze bloem. Ken je bijvoorbeeld de verschillende vormen? Er zijn anjers met enkelvoudige bloem én trosanjers. En daarnaast heeft de anjer ook nog eens opvallende bloemblaadjes; met ronde, gekartelde of gefranjerde randen. Geen wonder dus dat de anjer een prachtige hoofdrolspeler of toevoeging is in iedere vaas.

Symboliek van de anjer

De anjer staat symbool voor hartstocht, verlangen en romantiek. Renaissanceschilders uit de 15de en 16de eeuw kozen deze bloem niet voor niets als figurant in hun verlovingsscènes. En wat dat betreft is er niets veranderd: nog steeds is de anjer een toepasselijk cadeau om je hartstochtelijke liefde mee te tonen. Of om de passie in je relatie weer aan te wakkeren. Mocht dat nodig zijn...

Verzorgingstips

De Anjer is lang houdbaar, het is een bloem waar je met gemak meer dan twee weken van kunt genieten. Om ook daadwerkelijk zo lang te kunnen genieten, is een goede verzorging belangrijk. Zet ze daarom altijd in een schone, ruime vaas. Haal bij het schuin afsnijden drie tot vijf centimeter van de stelen af. Zet ze altijd in schoon water. Anjers voelen zich het beste thuis bij een kamertemperatuur van ongeveer twintig graden. Als je elke vijf dagen het water in de vaas ververst, blijven ze langer mooi. Anjers kunnen slecht tegen direct zonlicht, zet de vaas daarom niet in de zon. Zet het boeket ook niet naast een fruitschaal. Rijpend fruit kan de Anjers namelijk snel laten verwelken.